Pages

vrijdag 16 april 2010

Veel goede kandidaten, te weinig plekken...

Van de onvolprezen en gevreesde wetenschapper Huib Pellikaan leerde ik wat rationeel handelen is: je preferenties volgen. Dan moet je natuurlijk wel preferenties hebben, iets wat je je soms wel eens afvraagt als een journalist, op zoek naar de-man-in-de-straat, zijn microfoon onder de neus van een willekeurige voorbijganger steekt. Zonder preferentie-ordening kun je niet rationeel handelen. Nou is de ratio wellicht niet alles, maar een beetje een geïnformeerde keuze over belangrijke zaken is toch wel handig. Zo ook voor de kandidatenlijst van GroenLinks.

Bij GroenLinks adviseert de kandidatenlijst niet per plek, maar per blok. Daardoor is de advieslijst niet is dichtgetimmerd, maar kandidaten worden voor een bepaalde range aan posities op de lijst geadviseerd, bijvoorbeeld plek 2-5 of plek 10-15. Vervolgens mogen zij zich voor elke plek op de lijst kandideren. Dan kun je dus voor één plek wel 8 of 9 kandidaten hebben. Dat wordt nogal een lastige keus voor een eenvoudige congresbezoeker zoals ondergetekende. Die doet er dan ook verstandig aan om een preferentie-ordening van kandidaten te maken. Dan kun je bij elke mogelijke combinatie van kandidaten stemmen op degene die het hoogste op je lijstje staat. Hierbij mijn eigen lijstje:

1. Femke Halsema
2. Liesbeth van Tongeren
3. Jolande Sap
4. Jaap Dirkmaat
5. Bruno Braakhuis
6. Mariko Peters
7. Bert van Boggelen
8. Ineke van Gent
9. Tofik Dibi
10. Natasja van den Berg
11. Niels van den Berge
12. Symone de Bruin
13. Jesse Klaver
14. Linda Voortman
15. Rik Grashoff
16. Jenneke van Pijpen
17. Maarten van der Meer
18. Floor Kaspers
19. Carla Brugman
20. Paul Smeulders

Waarom nu juist deze ordening, uit de welhaast ontelbare mogelijkheden? Voor mij zijn belangrijke zaken voor een geschikt Kamerlid:

1. (Dossier)kennis Generalisten zijn belangrijk, maar je hebt er al snel te veel van. Juist mensen met ervaring 'in het veld' zijn volgens mij een aanwinst voor de fractie.
2. Ervaring Eén van de problemen die ten grondslag liggen aan het hijgerige karakter van de Nederlandse politiek op dit moment, is naar mijn inzicht de hoge doorloopsnelheid van Kamerleden. Het is dus een goede zaak als onze twee meest ervaren Kamerleden dispensatie krijgen voor een vierde termijn en hoog op de lijst komen.
3. Passie voor politiek Een goed Kamerlid doet zijn werk in de Kamer. Daarbij hoort natuurlijk het verkopen van de boodschap in de pers, maar dat is volgens mij secundair. Je kunt geen goed Kamerlid zijn door alleen bij P&W te zitten, wel als je helemaal opgaat in het Kamerwerk. Het liefste zie ik dat Kamerleden dat weten te combineren, maar passie voor de dossiers en het politieke handwerk vind ik meer relevant dan media-uitstraling.

Oh ja, ook een dosis Zeeuws' en DWARS' chauvinisme. Nu maar zien of de voorspelling van Vincent Kagie uitkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten