Pages

dinsdag 2 april 2013

Stuk Rood Vlees

Vanaf vandaag starten Armèn Hakhverdian, Tom van der Meer, Matthijs Rooduijn, Gijs Schumacher en ikzelf met een nieuwe politicologische blog

"Allereerst willen wij politicologisch onderzoek onder de aandacht van een breder publiek brengen. Politici, journalisten en publicisten tuimelen over elkaar heen om het laatste politieke nieuws te duiden, terwijl politicologen zich veelal gedeisd houden in het publieke debat. Wij houden ons dag in dag uit bezig met belangrijke maatschappelijke en politieke onderwerpen – van kiesgedrag tot politiek vertrouwen, van politieke partijen tot de werking van kiesstelsels – maar desondanks is het voor velen onduidelijk wat we doen.
Ons onderzoek komt uiteindelijk terecht in wetenschappelijke tijdschriften die door technisch jargon en ontoegankelijke uitgeverijen louter gelezen worden door vakbroeders. Dat is zonde, want de relevantie van politicologisch onderzoek gaat veel verder dan de muren van de ivoren toren. Ons belangrijkste doel is dan ook om politicologisch onderzoek toegankelijk te maken voor een breder publiek, zoals The Monkey Cage,Andrew Gelman en vooral Nate Silver de afgelopen jaren hebben gedaan. 
Daarnaast kan het publieke debat wel wat diepgang en onderbouwing gebruiken. Er zijn veel politieke discussies op televisie, veel opiniestukken en columns over politiek in kranten, tijdschriften en op websites, maar empirisch onderbouwde analyses van het politieke proces zijn schaars. Met deze blog willen wij tegenwicht bieden aan de overdaad aan vluchtige meningen en ongefundeerde analyses. Wat ons betreft is een politicologische invalshoek een verrijking van het reeds bestaande aanbod aan opinies, duidingen en analyses. 
Veel van ons eigen onderzoek wordt pas na een lang proces van peer review gepubliceerd. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. Bovendien stuiten we vaak op waardevolle en relevante onderzoeksresultaten die om tal van redenen niet direct geschikt zijn voor een academische publicatie. Op deze blog willen we de resultaten van ons onderzoek al in een eerder stadium voor een breder publiek inzichtelijk maken. 
En oké, we zijn natuurlijk vooral gigantische nerds die het leuk vinden om in onze vrije tijd over ons werk te schrijven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten