Steun voor de regeringspartijen (VVD, CDA en gedoogpartner PVV voor Rutte-I, VVD en PvdA voor Rutte-I) sinds de verkiezingen volgens de Peilingwijzer. Licht gekleurde gebied geeft de onzekerheidsmarge aan.
Een belangrijk verschil tussen de huidige en vorige kabinetsperiode is de kabinetssamenstelling. Rutte-I werd uitsluitend door partijen ter rechterzijde gesteund. Eigenlijk steunden alle rechtse partijen dit kabinet als we de achterbankgedoogsteun van de SGP meerekenen. Rechtse kiezers konden hier hun vingers bij aflikken – en zo niet, dan waren er geen serieuze electorale alternatieven. Bij Rutte-II is het heel anders: de combinatie tussen de grootste linkse en de grootste rechtse partij heeft volop concurrentie: van links (SP, GL), vanuit het midden (D66, CU), en op (centrum)-rechts (CDA, PVV). Wie ontevreden is over Rutte-II heeft genoeg alternatieven.
Bovendien is er nu een hoop om ontevreden over te zijn. Was er in 2010 en begin 2011 nog economische groei, sinds die tijd komen er vooral slechte economische berichten. Er moet weer meer bezuinigd worden en de hervormingsagenda komt maar lastig tot stand, mede door het gemak waarmee men in de formatie over de steun in de Eerste Kamer dacht.
Eén lichtpuntje is er wel: als beide regeringspartijen er electoraal zo slecht voor staan, hebben ze des te meer reden om het kabinet in het zadel te houden. Wie geschoren wordt, moet stil zitten.
Technische noot
De gebruikte cijfers zijn afkomstig uit de Peilingwijzer, een soort gewogen gemiddelde van de peilingen van vier grote bureaus. Bij de vorige verkiezingen scoorden PvdA en VVD beter op de verkiezingsdag dan in de laatste peiling, maar zelfs als we zouden aannemen dat dit komt doordat de peilingen de steun voor deze partijen onderschatten (met enkele procenten), dan nog staan ze op een groot verlies.
Dit stuk verscheen eerder op Stuk Rood Vlees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten