Pages

maandag 15 maart 2010

Lijst (geen flauw be)nul

BNN, dat was toch die omroep die toch geen nier weggaf? De donorshow was een provorcerende actie die veel discussie opriep. Geslaagd dus, al leverde het uiteindelijk maar een korte piek van donorregistraties op.

Nu komt deze omroep weer met een voorstel dat enige discussie kan oproepen. Lijst 0, het politieke tv-programma voor jongeren, staat dit jaar in het teken van de oprichting van een eigen jongerenpartij. Gedurende de duur van het programma worden kandidaten geselecteerd, een programma geschreven en campagne gevoerd.

Je vraagt je dan af: is dat dan de taak van een omroep, het oprichten van een politieke partij? Dat denk ik namelijk niet. Allereerst kun je je natuurlijk afvragen of een omroep wel zo'n duidelijke band met één partij zou moeten hebben. Dat de VARA aan linksige journalistiek zou doen, en Wakker Nederland een fatsoenlijk rechts geluid laat horen, vind ik allemaal te verdedigen vanuit het oogpunt van pluriformiteit. Geen van deze omroepen volgt echter (vrijwel) uitsluitend één partij. Balkenende en Rutte zitten gewoon bij P&W aan tafel, en Cohen en Halsema straks vast ook in het ochtendprogramma van Wakker Nederland. Het is zeer de vraag of het toe te laten is om omroepgeld en zendtijd voor de oprichting van een partij te besteden. Ik dacht dat we de verzuiling met stevige banden tussen partij en omroep nu toch wel achter ons hadden gelaten?

Nog erger aan de nieuwe opzet van Lijst 0 is dat het een vervormd beeld geeft van democratie. Het programma wordt gemaakt vanuit het idee dat partijen jongeren niet vertegenwoordigen: 'de politiek' luistert niet naar jongeren, dus moeten we een eigen partij oprichten. Natuurlijk, het staat iedereen vrij om een eigen partij op te richten. Maar als iedereen z'n eigen partij op zou gaan richten, krijgen we wel heel rare verkiezingen. Uiteindelijk gaat het voor de meeste mensen toch om het maken van een keuze tussen partijen. En in Nederland hebben we partijen met heel verschillende standpunten die allemaal een reële kans maken op een zetel. Dus doe niet alsof het allemaal één pot nat is, maar laat de verschillen tussen partijen zien: kritisch en journalistiek.

Zijn mensen nou echt geïnteresseerd in hoe de kandidaatstellingsprocedure werkt, hoe je een programma schrijft of hoe je campagne voert? Daar gaat het bij verkiezingen toch niet in de eerste plaats om? Het gaat er om met wie je het eens bent, welke kandidaat je het toevertrouwt om jou te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.

Wellicht onbewust draagt BNN met zo'n programma dus helemaal niet bij tot een beter functioneren van de representatieve democratie, maar tot het afkalven ervan. Juist door net te doen alsof er geen keuze is en de procedure voor de inhoud te stellen, wek je het anti-establishment gevoel alleen maar op. Ik hoop maar dat het weer een stunt is van BNN en anders in ieder geval dat Nederlandse jongeren verstandig zijn en de partij evenveel stemmen bezorgen als het lijstnummer: 0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten